Duizeligheid (langdurig)

Regelmatig zien we mensen op het spreekuur met klachten van duizeligheid. Dit kan zijn het gevoel dat alles draait en beweegt of juist een licht gevoel in het hoofd.

Als alles draait en beweegt komt dat vaak door een storing in de buisjes van het evenwicht in uw oor (= evenwichtsorganen).

Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel of (te) snelle houdingsveranderingen (= orthostase), stress, angst of medicijnen. Bespreek met uw huisarts wat bij u de oorzaak zou kunnen zijn.

Thuisarts: ik ben duizelig

Thuisarts: BPPD

Soms duren klachten van draaiduizeligheid langer dan 4 weken. In april 2023 is er door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een nieuwe aanbeveling toegevoegd in de NHG standaard duizeligheid over het zelfstandig uitvoeren van zogenaamde vestibulaire revalidatie. Dit is een soort herstelprogramma dat bestaat uit het dagelijks uitvoeren van verschillende oefeningen met hoofdbewegingen met de ogen open of dicht, gedurende een periode van 6 tot 12 weken. In de links hieronder vindt u meer praktische informatie in geval van langdurige duizeligheidsklachten.

Thuisarts: speciale oefeningen bij duizeligheid

AMC: Vertigo Training

Oefentherapie Rosmalen