Uw familielid is opgenomen in een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een vorm van dementie. Familie, vrienden, vrijwilligers en de betrokken zorg van de Herbergier en de huisartsenpraktijk doen wat ze kunnen om de kwaliteit van leven met dementie zo goed mogelijk te maken. Er maximaal uithalen wat er in zit; daar gaan we met zijn allen voor!
Toch is dit de laatste keer dat hij/zij verhuisd zal zijn. Het laatste stukje van het leven brengt soms ook lastige vraagstukken met zich mee, zeker als men op den duur minder goed zelfstandig beslissingen kan nemen. Het is goed om bij aanvang samen grenzen af te spreken:
Comfort bieden en niet per se levensverlengend handelen kan OOK GOEDE ZORG zijn. Tijdens het startgesprek met de huisarts zullen we proberen samen met de bewoner(s) en de familie hier samen afspraken over te maken. We hebben als huisartsenpraktijk veel ervaring met dit soort gesprekken. We begrijpen goed dat grenzen verlegd worden naarmate iemand verder in zijn dementie geraakt. Iemand kan nog compleet wilsbekwaam zijn bij aanvang, maar dit gaandeweg verliezen waardoor anderen de lastige vraagstukken moet beantwoorden. We gebruiken de afspraken die we maken als leidraad of talisman als we te maken krijgen met soms onvoorspelbare medische situaties.
Belangrijk is om grofweg met elkaar tot drie beslissingen te komen als het gaat om grenzen:
Hieronder vindt u voorbeelden van verklaringen die u kunt gebruiken en laten opnemen in het medisch dossier.
In eigen woorden kunt u aanvullend dan aangeven waar exact de grenzen van handelen liggen en wat belangrijk is rondom de minimale kwaliteit van leven die er zou moeten zijn.
Meer informatie vindt u op de informatieve webpagina’s hieronder:
We hopen dat deze pagina u een steuntje kan bieden. U bent altijd welkom voor een gesprek met een van onze huisartsen over dit onderwerp!